A Gyűrűk Ura - napról-napra

Bilbó születésnapján, szeptember 22-én indul a Gyűrűk Ura tulajdonképpeni cselekménye. Ugyancsak ezen a napon indul el Zsákos Frodó Mordor felé. Ezen a blogon - J. R. R. Tolkien, és az általa írt kiváló regény iránti tisztelem jeléül - napról-napra végigvesszük, mikor, mi történt. A Megyei Időszámítást vesszük alapul. Szíves örömest venném, ha más is hozzászólna. Olvassuk és beszéljük át a Gyűrűk Urát együtt. Minden nap. Az oldalszámozás az első magyar kiadást veszi alapul. (Gondolat, Budapest, 1981.)

Friss topikok

Linkblog

Egy rég várt ünnepély (39.-56. old.)

2010.09.22. 14:01 TheTolkienReader

A Gyűrűk Ura első kötetében a Pipafűről, és a Hobbitokról elmélkedő, kellemes és hosszúra nyúló bevezető, ami jó felvezetése a regénynek, kellő hangulatban hagy magunkra minket, hogy aztán Zsákos Bilbó (és Frodó) születésnapjának reggelén, annak a bizonyos nagy pavilonnak a felállításánál találjuk magunkat, immár majdhogynem családtagként.

m.i. 1401. szeptember 22. 

A két híres hobbit 111., illetve 33. születésnapját ünnepli. Bilbó számára ez az a nap, amikor - ha csak egy időre is - kilép a történetből, hiszen ma éjjel, jól sikerült tréfája után ismét útra kél, hogy Elrondhoz menjen Völgyzugolyba.

Ez a nap Frodó számára még talán ennél is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen betölti a 33. életévét, ami a nagykorúságot jelenti a hobbitok körében.
Mindemellett ma éjféltől Zsáklak örökösévé válik, és Bilbó mindazon ingóságait is ráhagyja, amiket nem osztogat szét a hobbitok közt. (Mint tudjuk, hobbitéknál az a szokás, hogy az ad ajándékot, akinek születésnapja van.)

Ahogy azt Bilbó is megjegyezte, valószínűleg éppen azért rendezte az egész felhajtást, hogy legféltettebb kincsétől, a Gollammal történt kalandja során szerzett gyűrűjét is könnyebben Frodóra hagyományozza.
Mert hát, bizony - maga, sőt, még Gandalf sem sejti miért - nehezen válik meg tőle.

Tulajdonképpen ez adja Frodó mai napjának jelentőségét, hiszen ezen a napon éjfélkor örökli meg a Gyűrűt, és ezáltal végleges fordulatot vesz az élete.

Az itt jelenlévők felét se ismerem fele olyan jól mint szeretném, és a fele részüket se szeretem fele annyira mint megérdemelnék. [Bilbó] 

 

Bilbó születésnapi beszéde nem arat osztatlan sikert. Sőt, az ahogy a végén köddé válik, 99 napra elegendő beszédtémát ad Hobbitfalva lakóinak.

Frodó nem is sejti, hogy tizenhét év múlva ő maga is útra kél, méghozzá élete legveszedelmesebb vállalkozására.

Holnap, azaz szeptember 23-án áttekintem, mit is hozott a másnap (pl. Tarisznyádi-Zsákosékat) és azt, hogy mi történik a következőkben Gandalffal, Gollammal, és végül egy nagy ugrást teszek az időben Frodó újabb születésnapjáig, amikor meglátjuk, hogyan indul el kis csapata Mordor felé, miközben hímzett mellénye alatt ott himbálózik Isildur-átka.

T.T.R.

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap gyűrű szeptember gandalf gollam bilbó frodó

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr.blog.hu/api/trackback/id/tr12315267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása