A Gyűrűk Ura - napról-napra

Bilbó születésnapján, szeptember 22-én indul a Gyűrűk Ura tulajdonképpeni cselekménye. Ugyancsak ezen a napon indul el Zsákos Frodó Mordor felé. Ezen a blogon - J. R. R. Tolkien, és az általa írt kiváló regény iránti tisztelem jeléül - napról-napra végigvesszük, mikor, mi történt. A Megyei Időszámítást vesszük alapul. Szíves örömest venném, ha más is hozzászólna. Olvassuk és beszéljük át a Gyűrűk Urát együtt. Minden nap. Az oldalszámozás az első magyar kiadást veszi alapul. (Gondolat, Budapest, 1981.)

Friss topikok

Linkblog

Az Öregerdő

2016.10.09. 18:37 TheTolkienReader

Szeptember 26-án, hajnali négykor Fordót egy hagymázas álmából ébreszti Trufa: kelni kell, készül a reggeli, sietős a dolog, hogy időben induljanak.
Pufi, azaz Bögyös Fredegár ásítozva int búcsút az összeesküvőknek és a Gyűrűhordozónak a Nagykerítésen lévő bejáratnál.

"... az Erdő furcsa, az biztos. Minden porcikája valahogy nagyon eleven..." - mondja, és nem is sejti, mennyire eleven és rosszindulatú erdőbe lépnek be.
Ennek a közepén áll öreg Fűzfa apó ugyanis, aki egy minden hájjal megkent, mogorva, sötét-lelkű fűzfa. Minden gonoszság és gorombaság tőle ered az erdőben, és természetesen hőseink le is telepszenek a tövében egy kis szunyókálásra. Jó, legyünk tárgyilagosak, ezt is a vén fűz bocsájtja rájuk, mint ahogy igazából azt is ő intézi, hogy nála kössenek ki.

tom-bombadil-2.jpgA hobbitkák szerencséjére éppen arra jár a GyU egyik legtitokzatosabb, legbolondabb alakja, Bombadil Toma. Toma, a hupizekés, sárgacsizmás "őrült" nyilvánvalóan valamiféle önnön mámorban fürdő, a végletekig vidám fickó.
Nehéz elképzelnem Tolkien mestert, amint épp ezt az alakot találja ki, pipázva, a vaskos tömörfa íróasztalnál üldögélve.
Szóval, Toma segít, Aranymagnak - a feleségének - is bemutatja őket erdei faházikójában. Aranymag minden fiú/férfi ősszerelme, aki puszta megjelenésével megbabonázza a hobbitokat.
Aztán a sok énelkés, meg pihengetés közepette történik egy megdöbbentő mozzanat is: Tomára nem hat a Gyűrű ereje, ezt ékesen bizonyítja, hogy a Gyűrűhordozó első szóra odaadja neki a Gyűrűt, majd amikor az felhúzza az ujjára, bizony Toma nem tűnik el. Ezen kívül Frodó nem tűnik el a szeme elől, amikor gyanakodva ő is felhúzza.

Szóval, számomra Toma egy nagy rejtély, amolyan kulcsfigurának gondoltam régebben. Mostanra úgy érzem, hogy inkább a reményt személyesíti meg a gonosszal vívott harcban: lám, van, aki képes dacolni ezzel a hatalmas erővel is.

Honap, azaz szeptember 28-án utazóink ismét slamasztikába kerülnek, és ismét csak külső segítség érkezik. 

Szólj hozzá!

Címkék: gyűrű manó frodó bombadil toma öregerdő sírbuckák Galuska

A bejegyzés trackback címe:

https://lotr.blog.hu/api/trackback/id/tr3211745775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása